Is een hondenverzekering nodig?

/Is een hondenverzekering nodig?
Is een hondenverzekering nodig? 2018-02-12T19:55:33+00:00

Als huishouden probeer je vat te houden op wat er inkomt en uitgaat. Bij een extra verzekering snappen we daarom ook goed dat de vraag “is een hondenverzekering nodig? ” gesteld wordt. Om deze keuze voor jouw situatie te bepalen moet je goed op de hoogte zijn van de voor en nadelen van een hondenverzekering. 

is een hondenverzekering nodig?Waar voor mensen de ziektekostenverzekering verplicht is geldt dit niet voor dieren. De jaarlijkse kosten van ongeveer 1000 euro kunnen de meeste baasjes nog wel betalen. Wanneer er echter operaties of dure medicijnen nodig zijn kan dit bedrag erg snel oplopen. Op dat moment heb je een spaarrekening nodig of een verzekering.

Van de honden in Nederland zijn er slecht 10% verzekerd. Toch heeft kan dit wel vervelende gevolgen hebben. Dit gebeurde zelfs zo vaak dat de beroepsvereniging van dierenartsen recent gepleit heeft voor een verplichte basisverzekering. Momenteel komen baasjes nog wel eens in de problemen om de kosten voor onverwachte kosten van een aanrijding of andere ziekten. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat er gekozen wordt voor het laten inslapen van het diertje, een extreme stap die je natuurlijk wilt voorkomen.

De dierengeneeskunde wordt steeds beter. Erg mooi natuurlijk want je kan langer van je dier genieten en hem een beter leven geven. Echter is er ook een financiële kant. De kosten lopen soms wel op tot een aantal duizend euro. Wanneer je dit geld altijd op je rekening hebt staan is het niet nemen van een verzekering natuurlijk goedkoper. Heb je echter dit soort bedragen niet altijd voorhanden dan is het verstandig na te denken ook een ziektekostenverzekering voor je hond.  Niet elke verzekeraar is echter gelijk, daarom hebben wij op Hondenportaal.com een duidelijk vergelijking gemaakt tussen de premies en dekking.

Het alternatief, niet verzekeren

De hondenverzekering is dus niet verplicht er zijn ook andere mogelijkheden om voorbereidt te zijn op eventueel ziekte van je dier. Bijvoorbeeld door elke maand een bedrag op zij te zetten. De ervaring is dat mensen het moeilijk vinden dit potje niet stiekem voor andere reden te gebruiken. Ook kan het natuurlijk even duren voordat het potje voldoende gevuld is. Overkomt je hond iets na 3 maanden dan zal er niet niet voldoende geld aanwezig zijn om de behandeling te betalen. Dan is het wel verstandig een andere backup plan te hebben.

De afweging of je wel of niet een verzekering wilt afsluiten is één die je volledig zelf moet maken. Ben je zelf goed in staat om te sparen en heb je momenteel voldoende balans om een tegenvaller op te vangen dan ben je volledig vrij in je keuze. Heb je niet de mogelijkheid dit potje op de bouwen en momenteel niet voldoende op de rekening om onvoorziene medische kosten te dekken dan kan het handig zijn eens wat verzekeringen te bekijken.

Nog meer informatie? Bekijk onze veelgestelde vragen sectie.